joi, 8 decembrie 2011

Cum sa (nu) iti iei teapa cand cumperi un televizor

Nu stiu ce mi-a venit azi, asa dintr-o data.......poate ca am visat, poate vre-un spiridus se joaca cu creierul meu si m-a determinat sa scriu acest articol cu privire la achizitia unui televizor nou.
Mi-am dat seama ca putini sunt cei care cunosc intr-adevar cate ceva despre un televizor de tip LCD, LED si dat fiind faptul ca se apropie sarbatorile si multi se gandesc sa-si cumpere un Teveu, m-am gandit ca ar fi indicat sa vin in ajutorul vostru si va ofer cateva sfaturi pe care le consider fooooooooooarte utile.
In primul si primul rand, cati dintre voi stiu de asa numitii pixeli morti?
Hai sa facem o scurta prezentare a ceea ce inseamna fenomenul.

In timpul procesului de fabricatie a ecranelor LCD-LED este dificil pentru producator sa evalueze daca un pixel s-a defectat sau nu. In practica, acest lucru este posibil doar odata ce panoul LCD a iesit de pe linia de productie si a fost asamblat. Costurile materiale pentru fiecare ecran LCD sunt mari, astfel incat procesul de fabricatie este foarte bine pus la punct, ecranele fiind produse in medii pure, pentru ca pe timpul procesului de fabricatie sa se produca cat mai putine defecte. Insa, uneori, un numar mic de ecrane pot contine imperfectiuni sub forma pixelilor defecti. Daca se determina ca un ecran contine prea multi pixeli defecti sau are alte probleme, este aruncat. Insa, daca ecranul se incadreaza in anumite standarde de calitate – sa zicem 2 pixeli morti – atunci ecranul nu va fi aruncat. Daca producatorii ar trebui sa arunce fiecare ecran care are chiar si un singur pixel mort, preturile ecranelor LCD ar fi mult mai mari si implicit.
Ocazional, tranzistorii individuali care transporta curentul la nivelul unui pixel pot sa ramana inchisi sau deschisi, rezultand astfel un pixel mort. Un astfel de pixel poate sa apara ca un punct alb sau negru pe un fond al ecranului de culoare inchisa sau deschisa sau, daca este vorba de un sub-pixel mort, acesta poate sa apara ca un punct colorat in rosu, verde sau albastru.
Asadar cam asa sta treaba cu pixelii decedati......si e bine de stiut.
Acum sa revenim la cele cateva sfaturi foarte utile si pasii ce trebuie stiuti.

Daca vrei sa iti cumperi un LCD, o plasma sau un LED ar trebui sa urmezi cativa pasi esentiali pentru a nu te trezi cu un produs folosit sau, cel mai probabil, cu alte caracteristici fata de cele prezentate pompos in magazin.

1.Nu lua in seama etichetele din magazine

De cele mai multe ori, managerii magazinelor de IT&C din Romania trec cu litere mari caracteristici pe care produsul nu le are. E o stratagema importata din Occident.

Ca sa nu te trezesti acasa ca LCD-ul full-HD 1920X1080 pixeli este de fapt un HD ready la 1368X768 pixeli, solicita vanzatorului sa iti testeze televizorul obligatoriu cu un receiver HD.

Altfel, mai bine nu cumpara produsul. Sau daca ai totusi incredere, acasa incearca-l pe un canal HD si, daca nu iti afiseaza rezolutia promisa, il poti duce inapoi fara nicio problema.

2. Verifica produsul pe internet

Ar fi important sa verifici produsul si pe site-ul producatorului. Astfel vei stii daca nu cumva ai de-a face cu un alt televizor dintr-o generatie mai veche, vandut la un pret mai mare. In plus, compara preturile intre mai multi retaileri. Vei observa diferente semnificative, in unele cazuri de cateva sute de lei.

3. Pretul ridicol de mic ascunde capcane

Nu cumpara, neaparat, cel mai ieftin produs. Un pret “promotional” suspect de mic pentru un produs care la alte magazine costa semnificativ mai mult inseamna ca este ceva necurat la mijloc. Pot fi produse folosite si resigilate sau unele care au defecte de fabricatie.

4. Nu cumpara produse desigilate

Retalierii din Romania au gasit o solutie foarte ingenioasa pentru a face bani pe spatele novicilor. Ambaleaza televizoarele folosite in magazine pentru prezentare si le vand ca noi. Mai nou, se aduc din strainatate astfel de produse, la preturi foarte mici, care apoi sunt vandute romanilor ca produse noi, nefolosite.

Asa ca cel mai bine ar fi sa nu cumperi un televizor care nu are sigiliul original aplicat atat pe cutie cat si pe ecran si telecomanda.

Chiar daca televizorul functioneaza ireprosabil, acesta va avea o durata de viata incomparabil mai mica cu a unui produs nou, avand in vedere ca a stat deschis non-stop in vitrinele magazinelor.

5. Verifica ecranul la magazin

Retailerii de televizoare din Romania accepta la schimb, in general, doar televizoarele care au cel putin 3 pixeli morti. Asa ca, daca din nerabdare sau din alt motiv, nu ai cerut verificarea televizorului in magazin, te poti trezi ca ajungi acasa si observi pe ecran unu-doi pixeli morti.

Iar daca in 24 ore nu duci produsul inapoi, nu prea mai ai ce face. Retailerii iti vor arata contractul pe care scrie, cu litere mici, ca nu pot accepta astfel de defecte.

O verificare prealabila a produsului te va scuti si de posibilele zgarieturi pe ecran, imbinari gresite si probleme cu boxele produsului ( o chestie intalnita tot mai des la televizoarele de ultima generatie)

6. Verifica daca produsul nu a fost desfacut

O alta verificare simpla, dar necesara, este cea a suruburilor televizorului. Poti observa foarte usor daca acestea au fost desfacute, pentru ca producatorii le vopsesc, in general in negru, astfel ca interventia asupra acestora este vizibila.

7. Service-ul este important

Cumpara intotdeauna de la firme care iti pot oferi accesul la service-ul producatorului. Orice intermediar prelungeste timpul de asteptare pana la remedierea produsului.

Nu uita sa verifici cu atentie documentele produsului cumparat, pentru ca, in cazul in care ai nevoie de service, va trebui sa aduci toate actele, de la certificatul de garantie, la factura si bonul fiscal.

Ei........ati reusit sa cititi tot articolul pana la capat? Informatiile au fost utile? V-am mai luminat un pic?
Eu sper ca da si daca tot ati bagat la cap una-alta......va urez spor la cumparaturi si nu uitati ca UN OM INFORMAT, ESTE UN OM PUTERNIC !

Mihai

13 comentarii:

  1. ammametit naibii de tot,m-ai zapacit cu pixelii morti sau decedati,sper sa tin minte sfaturile tale pana o fi sa-mi achizitionez asa ceva.sarbatori fericite si mosul sa vina cu bucurii multe.

    RăspundețiȘtergere
  2. asa, asa, cumnate, bune sfaturile pe care le dai, insa... tot nu am inteles diferenta dintre led, lcd si plasma? care e mai bun, care e mai indicat, care e mai ieftin? si daca il pun pe vinzator sa imi verifice teveul cu un receiver hd, ce rezolv? scrie pe ecran ceva?

    celalalt cumnat cu blog

    RăspundețiȘtergere
  3. Cumnate, cumnate......tema era alta, nu sa dezbatem ce e mai ieftin si ce e mai bun. Fiecare are avantaje si dezavantaje. Puneam pe tapet acum problema pixelului mort, prin analogie cu neuronul mort.....
    Daca pui un receiver HD pe un teveu vei afla multe. Rezolutia, neuronul mort, timpul de raspuns, raportul de contrast, etc. Oricum asta face obiectul unui alt subiect, care poate fi interesant si el.
    Hai baga mare si mai APOSTEAZA si tu cate ceva, ca te-ai lenevit un ultimele zile!

    RăspundețiȘtergere
  4. Complicat...complicat....

    RăspundețiȘtergere
  5. bai da ce specialist te-ai mai facut

    RăspundețiȘtergere
  6. Tare domnu'
    Acum ca daca tot m-ai starnit o sa te sun cand o sa-mi iau un televizor.
    Bafta,
    Dan G - Bogatia Naturii

    RăspundețiȘtergere
  7. "Iar daca in 24 ore nu duci produsul inapoi, nu prea mai ai ce face. Retailerii iti vor arata contractul pe care scrie, cu litere mici, ca nu pot accepta astfel de defecte" - nu-i bai, aveti ce face cu produsul defect....o daaa,la recilcareeee cu el!!!
    Via GWE .....

    RăspundețiȘtergere
  8. "Iar daca in 24 ore nu duci produsul inapoi, nu prea mai ai ce face. Retailerii iti vor arata contractul pe care scrie, cu litere mici, ca nu pot accepta astfel de defecte"
    nu-i bai, aveti ce face cu produsul defect.....RECICLARE!!!
    Via...GWE!
    Have a nice day!

    RăspundețiȘtergere
  9. Bun articolul, eu mi-am cumparat de mai multe ori produse desigilate si pana acum n-am luat nici o "teapa". Cred ca e si o chestiune de noroc. Oricum pixelu' decedat e mic copil atunci cand ai o problema de genul celeia pe care o intampina un amic care a dat o caruta de bani pe ultimul racnet de Smart TV doar de aia ca sa faca cu mana si sa schimbe canalele...si culmea tv-ul parca isi bate joc de el- minunata functie merge doar cu toate becurile/lustrele/veiozele din camera pornite. Ce ne facem cu marile companii/producatori care ne i-au de prosti ?

    RăspundețiȘtergere
  10. Am avut parte chiar ieri de problema cu rezolutia. Pe site si in showroom este trecut ca full hd (si pe multe siteuri), dar pe siteul LG este trecut ca Hd Ready.. problema e ca nu prea stiu cum sa il testez..nici macar nu stiu cum arata un receiver HD..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Treaba cu HD....este un pic relativa in televiziunea din Romania. Nu am habar ca vre-un furnizor de servicii Tv de la noi sa furnizeze semnal in full HD, oricum, chiar daca ar fi asa si televizorul este "doar" HD ready, diferenta nu este semnificativa in calitate. Poti sa observi o diferenta si ai putea sa testezi televizorul cu niste clipuri HD de pe Youtube, evident conectat cu HDMI la un laptop sau media center. O sa vezi ca diferentele nu sunt notabile. Cat despre un receiver HD......el iti este furnizat de catre providerul de cablu, daca optezi pentru pachetul High Definition. El este un media box conectat direct la cablul TV si conectat la televizor cu cablu euroscart. Cam asta este pe scurt.

      Ștergere
  11. Eu recomand pe asta http://bit.ly/1fUejdT

    RăspundețiȘtergere
  12. Eu il recomand pe asta http://bit.ly/1fUejdT

    RăspundețiȘtergere